Novosti

22.10.2020

Kia s prodajno rekordnim 3. kvartalom u Europi

132.933 prodane Kije u Europi od srpnja do rujna (+10% u odnosu na 2019.), što je prodajno najbolji kvartal

Kia Motors je u 3. kvartalu u Europi zabilježila rekordno uspješan kvartal. Prema podacima koje je objavilo udruženje europskih proizvođača automobila (ACEA), Kijina prodaja u Europi (tu spadaju zemlje članice EU, EFTA i Ujedinjeno Kraljevstvo) od srpnja do rujna 2020. ukupno je iznosila 132.933 vozila. To je 10,0-postotno povećanje u odnosu na jednako razdoblje 2019. (120.846 vozila) i premašilo je Kijin dosadašnji najbolji kvartal (Q1 2019) kada su prodali 132.174 Kije.

Hibridi i električna vozila predstavljaju više od četvrtine prodanih Kia u Europi
Najnoviji podaci o prodaji uključuju Kijinu sve širu ponudu električnih i hibridnih vozila (blagi hibridi (MHEV), paralelni hibridi (HEV), plug-in hibridi (PHEV)). Elektrificirana vozila predstavljaju ključni razlog za Kijin rast u 2020. godini usprkos smanjenju europskog tržišta. Elektrificirani pogoni sada predstavljaju 28,6% Kijine ukupne prodaje u Europi – više od četvrtine.

Emilio Herrera, izvršni direktor Kia Motors Europe, rekao je: “Nakon pada prodaje u Europi sredinom godine vidimo znakove oporavka tržišta. Kijin rekordni rezultat u 3. kvartalu je kombinacija veće potražnje i rastuće popularnosti naših elektrificiranih vozila. Kijina sve šira ponuda plug-in hibridnih i hibridnih vozila, uz naš ugled na području kvalitete, dizajna i vrijednosti vozila znači da smo dobro pozicionirani kod klijenata koje zanimaju napredni pogoni.”

Kijin tržišni udio u Europi ove godine skočio na 3,6%
Kijina prodaja je u prvih devet mjeseci zbog pandemije koronavirusa pala za 20,0% (na 311.325 vozila). Usprkos tome, Kia je zabilježila manji pad od samog europskog tržišta, koje se smanjilo za 29,3%. Kijin tržišni udio narastao je ove godine na 3,6% (3,2% u jednakom razdoblju 2019.).

Za dobre prodajne rezultate zaslužni i Ceed, elektrificirani pogoni, unaprijeđeni modeli
Karoserijske izvedbe modela Ceed i sve bogatija ponuda elektrificiranih modela ove godine imaju značajnu ulogu u Kijinim prodajnim uspjesima. Ukupna prodaja elektrificiranih modela (MHEV, HEV, PHEV i EV pogoni) od siječnja do kraja rujna iznosila je 88.959 vozila.

Posebno je vidljiv rast prodaje elektrificiranog Nira (HEV, PHEV i potpuno električni e-Niro), čija se prodaja povećala za 24,0%, na ukupno 55.588 primjeraka. Od toga, e-Niro predstavlja 20.588 primjeraka, sa rastom prodaje od čak 156,6 posto u odnosu na jednako razdoblje 2019. godine. Niro je tako ove godine postao Kijin 2. najprodavaniji model u Europi i prvi put je pretekao Sportagea (55.525 vozila).

Prodaja električnih vozila viša za čak 155%, a prodaja plug-in hibrida za 76%
U prvih devet mjeseci ove godine potpuno električni e-Soul ostvario je sličan rast popularnosti (+150,6%, 6.110 primjeraka). Ukupno je prodaja plug-in hibrida (PHEV) bolja za 75,8% (22.913 vozila). Model Ceed sa svim izvedbama karoserije (Ceed, Ceed Sportswagon, ProCeed i XCeed) i dalje ostaje Kijin najprodavaniji model u Europi. Kijin prvi model »Made in Europe« zabilježio je 3,6-postotni rast prodaje (ukupno 83.700 vozila). Tom uspjehu između ostalog su kumovale i nedavno predstavljene PHEV izvedbe Ceed Sportswagon i XCeed, kao i ‘EcoDynamics+’ dizelske MHEV izvedbe koje su lansirane ove godine.

Do kraja godine stižu novi Sorento, 4 unaprijeđena modela i novi pogoni
Zadnji mjeseci 2020. godine ponuditi će najstarijem južnokorejskom proizvođaču automobila nove prilike, jer u neke europske zemlje stiže 4. generacija novog Sorenta. Kijin globalno najznačajniji SUV prvi put u 18-godišnjoj povijesti dobiva hibridnu snagu, dok početkom 2021. godine stiže i PHEV izvedba.

Unaprjeđenja postojećih modela uskoro dobivaju Kijini popularni modeli Picanto (35.918 prodanih primjeraka), Stonic (40.295 vozila) i Rio (24.558 vozila), a kojima se pridružuje prestižni gran turismo Stinger. Unaprjeđenja uključuju osvježen dizajn, nove tehnologije i u slučaju Stonica i Rija, uvođenje novih EcoDynamics+ benzinskih MHEV pogona. Do kraja  godine im se pridružuje i atraktivni Stonic GT-Line.

Kia će uskoro otkriti više informacija o svojim planovima u vezi s lansiranjem dodatnih MHEV i HEV pogona i ostalih učinkovitih tehnologija.
Kia. Prva za ljude.

 

***


Kia Motors Corporation spada među najuspješnije globalne automobilske kompanije s naglašenim smislom za kvalitetne automobile za mlade u srcu. Tvrtka utemeljena 1944. godine proizvede oko 3 milijuna vozila godišnje, koja putem razgranate prodajno-servisne mreže prodaje u 180 država. Kompanija širom svijeta zapošljava više od 51.000 ljudi, godišnje prihode od 47 milijardi USD i njihov adut je europski automobilski način rada. Ključna uloga u razvoju vozila namijenjenih europskom tržištu povjerena je tehničko-razvojnom i dizajnerskom centru u Frankfurtu. Dizajniranje svih vozila Kia odvija se pod vodstvom svjetski poznatog njemačkog dizajnera Petera Schreyera. Njegov rad potvrđuju brojne europske i međunarodne dizajnerske nagrade, kao što su red dot award, iF product design award i Automotive Brand Contest za najbolji dizajn u automobilizmu. U studiji 2019 J. D.  Power IQS Kia je zauzela 1. mjesto od svih masovnih brendova. Izrazito europsku orijentiranost Kia dopunjuje svojom modernom tvornicom u slovačkoj Žilini i europskim tehničkim centrom za razvoj i proizvodnju motora, koji Kiju postavljaju na tron proizvoditeljča automobila s rekordno niskom potrošnjom goriva. Kia je između ostalog i službeni automobilski partner Svjetskog prvenstva u nogometu i UEFA Europa League, najvećeg klupskog natjecanja na svijetu i glavni sponzor teniskog grand slama turnira Australian Open. Slogan tvrtke »The Power to Surprise« predstavlja globalnu predanost proizvodnji automobila, koji modernom tehnikom, naprednim rješenjima i neprestanim inovacijama premašuju očekivanja kupaca i s revolucionarnim 7-godišnjim jamstvom predstavljaju najbolji izbor za Vaš novac.

 

Obavještenje

Tehnologija Cookie-a omogućava nam da vam pružimo najbolji doživljaj naše stranice. Molimo Vas da označite da se slažete s uporabom ove tehnologije.

Slažem se Pročitajte više